Omegapoint

2009-08-19

Script Bowl 2009

Första JavaOne 2009-passet jag var på var Script Bowl. Det är en återkommande punkt där representanter från olika jvm-baserade skriptspråk får debattera sina respektive språks fördelar och visa kod. De språk som diskuterades var Clojure, Scala, Groovy, Jython och JRuby

Kortfattad och fördomsfull sammanfattning

Clojure är ett lisp-liknande funktionellt språk gjort av akademiker (för akademiker?) och debattrepresentanten (Rich Hickey) gjorde sitt yttersta för att förklara hur korkade alla vi (läs: jag) andra var som inte förstod hur otroligt vacker hans Clojure-kod var. Inte särskilt imponerande. Hörde någon säga: "... a lot like you can do in xslt ..." Game over för min del.

Scala (statiskt typat, objektorienterat och funktionellt) klarade sig med Dick Walls hjälp mycket bättre och fortsatte imponera trötta, men lite oroliga javautvecklare och hade många på sin sida i publiken. Kom tvåa i tävlingen.

Guillaume LaForge visade Groovy som det pragmatiska och enkla alternativet. Mest övertygande kodexemplen av alla debattdeltagarna och proffsigast.

Jython (Frank Wierzbecki) gav intrycket av att vara för python-älskare som tvingats in i javavärlden av sitt förvärvsarbete. Gillar man Python kommer man gilla Jython alltså.

JRuby (Thomas Enebo) var bara märkligt och dessutom ganska taffligt presenterat. Liksom Jython verkar det vara för de närmast sörjande och jag ser inte riktigt vad det tillför. Groovy känns som ett bättre alternativ.

And the winner is ...

Betyg: 1

Groovy vann debatten (vinnaren avgjordes med "mängd publikljud"-metoden) med Scala som en mycket nära tvåa. Som presentation sett var det en ganska tråkig tillställning. Svårt att på så kort tid både hinna förklara hur de olika språken fungerar, vad som gör dem speciella och visa övertygande, korta kodexempel.

Det var mycket publik och det märktes på stämningen att de alternativa språken på jvm:en börjar få ett rejält avtryck i javavärlden. Alla språken har intressanta egenskaper, men Scala är det som javautvecklare naturligt dras till. Misstänker att det beror på den statiska typningen, den nära kopplingen till java och den kompakta, snygga syntaxen.

Debattens förlorare var helt klart Clojure som inte alls lyckades övertyga, varken mig eller resten av publiken tror jag. Var intresserad av att lära mig mer om språket innan, men gick därifrån med Lisp, Scheme och parenteser i huvudet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om Omegapoint

Omegapoint AB är ledande rådgivare och experter inom Systemarkitektur, Säkerhet och IT-ledning.

Twitter uppdateringar

Omegapoints kvitterström:

    Andra Omegapointbloggar