Omegapoint

2009-06-04

JavaOne keynote 2009 — Ett drama i tre akter

Akt 1: Bokslutet

JavaOnes keynote 2009 inleddes, enligt gällande sed i dessa sammanhang, som ett välkoreograferat rockparty. Jättestora tv-skärmar, ljuseffekter, en superenergisk trivselvärd och pulserande reklambyråpop på högsta volym. Medan vi kippade efter andan av upphetsning och känslan av äventyr gjorde verkställande direktören Jonathan Schwartz entré. Sedan följde en lång genomgång av hur framgångsrikt Sun har varit i att sprida Java-tekniken över de 14 år man hållit på.

Man itererade över mängden plattformar Java stödjer: datacenter, desktop, mobil, devices etc. För varje plattform fick man se en hissnande siffra på hur många JREer som fanns tillgängliga, höra vilka otroliga möjligheter det innebar och sedan togs en gäst upp på scen som förklarade hur otroligt framgångsrikt deras företag varit i att använda Java på den aktuella plattformen. Någon pratade om ett enterprisesystem, RIM pratade om att de byggt ett publikt Java-API för Blackberry och tydligen så går det till och med att köra JavaFX i tv-apparater numera (eller nästan i alla fall). Tydligt var i alla fall att man var väldigt nöjd med vad man åstadkommit i form av volym under den här tiden.

Akt 2: "Framtiden"

När bokslutet över 14 års jobb med Java äntligen är avklarat äntrar så showens verkliga stjärna, James Gosling — Javas skapare, scenen. Det är uppenbart att Gosling är ässet i Schwarzs rockärm och att han nu plockats fram för att med den good will han besitter i publiken lyfta årets stora milsten; Java App Store. Tyvärr är den produkt som visas upp inte på långa vägar färdig. Ok, man kan visa en vy med sex ikoner och dra en av dem till skrivbordet för att installera programmet (efter lite krångel med säkerhetsvarningar och liknande). Vi får dock inte se någon vy över hur navigering bland de tänkta tusentals applikationerna skall gå till och, vad värre är, ingen har funderat ut hur betalningsmodellen för applikationerna skall se ut. Det inbjuds vi diskutera i ett webbforum efter dragningen.

Motivationen för App Store är att skapa en scen för småskalig utveckling av Java och JavaFX, där program enkelt kan säljas av utvecklaren direkt till kunder som kör någon av alla de devices som Java finns tillgängligt på. Schwartz pratar om att göra hobbyhackande till "day jobs". Jag är dock ytterst tveksam till att den strategin kommer att fungera. Inte för att det inte skulle gå rent tekniskt, eller att man skulle kunna komma fram till en vettig betalningsmodell utan helt enkelt för att finishen på vare sig butiken eller produkterna kommer att vara tillräckligt bra för att dra trafik i den mängd som man önskar.

Nästan lika intressant som det som sägs är det som inte sägs. En sak man inte hör ett ord om är vad som händer med Suns satsning på cloud-computing. Alla försök att skapa rika och estetiskt tilltalande användarinterface baserade på Java har ju misslyckats så långt och enligt våra observationer så verkar det ju knappast som problemen löst sig i och med JavaFX. Vad man däremot haft en otrolig framgång med är ju backendutveckling och utveckling för webben. Just nu finns dessutom ett otroligt momentum kring lättviktsspråk som körs på JVM:en och det som saknas är ju egentligen bara JVM:er med en bra anslutning till Internet. Så om Sun skall göra något för att koppla ihop utvecklarna direkt med kunderna så är det ju något som tävlar med Google App Engine och inte något som försöker vara Apple App Store. Sun kan serverhallen, T2-arkitekturen är idealisk för problemet med många parallella instanser på en maskin, Solaris skalar bra och man har dessutom full kontroll över JVM:en. Inget företag på jorden kan ha bättre förutsättningar att skapa en on-demand, pay-as-you-go plattform för Java.

Akt 3: Slutet

Scott McNealy kommer upp på scen och tackar Jonathan Schwarz för väl utfört arbete under de gånga åren. Schwarz försvinner av scen. En obehaglig känsla sprider sig bland den tusenhövdade publiken medan Gosling och McNealy fortsätter med ett illa repeterat ryggdunkande och småpratar om hur bra det var förr i tiden. Rockpartyt är över. Med orden "Jag vet vad ni alla tänker på, det finns en stor skär elefant i rummet" välkomnar Scott McNealy den nye herren på täppan, Larry Ellison, upp på scen.

Löften om att inget skall förändras när förvärvet går igenom lämnas. En ny hårdvarustrategi där Sun skall gå in på mobilmarknaden och tävla mot iPhone avslöjas i en bisats. Vad som är fiktion och vad som är verklighet blir svårare och svårare att avgöra i takt med att McNealys huvud sjunker djupare och djupare ned mellan axlarna. Historiens vindslag sveper genom den gigantiska salen när McNealy slutligen försvinner av scen med orden "just one huge final thank you to you all" och texten "Keep changing the world" på storbildskärmen. Av forntidens fyra stora, Jobs, Gates, Ellison och McNealy återstår nu bara tre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om Omegapoint

Omegapoint AB är ledande rådgivare och experter inom Systemarkitektur, Säkerhet och IT-ledning.

Twitter uppdateringar

Omegapoints kvitterström:

    Andra Omegapointbloggar