Omegapoint

2009-06-03

Filthy Rich Clients

Erik marknadsförde föredraget Filthy Rich Clients hårt och tittar man på beskrivningen i kurskatalogen så låter det onekligen lockande. Någon som har lyckats blanda Swing, användarvänlighet och ett attraktivt utseende är ju det som Java har väntat på sedan Hedenhös dagar.

Det jag tar med mig från det tre och en halv timma långa föredraget är två saker. Det första är att man skulle kunna göra applikationer i Swing både användarvänliga och snygga. Det andra är att It-Was-Not-Meant-To-Happen, så glöm det, sluta älta och gå vidare.

Betyg: 2

Visst, Swing har all infrastruktur för att man skall kunna göra coola gradienter, Apple-inspirerande reflektioner och smutta animationer ... men ... När de som skrivit Boken fortfarande inte lyckas producera en demo där raka linjer inte är taggiga, där möjligheten att rita en grön ruta ovanpå en röd är menat att få publiken att tänka visionärt och där det stora WOW!-exemplet är en ikon föreställande en hund som på ett väldigt taffligt sätt förflyttas runt en "race-track" på skärmen, så känner man desperationen stiga. Det är applets 1996 all over again. Min slutsats är att Java inte är, och aldrig kommer att bli, ett språk där man skriver snygga och lättanvända applikationer. De som kan och bryr sig om båda domänerna är helt enkelt för få för att det skall hända. Sorgligt men sant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om Omegapoint

Omegapoint AB är ledande rådgivare och experter inom Systemarkitektur, Säkerhet och IT-ledning.

Twitter uppdateringar

Omegapoints kvitterström:

    Andra Omegapointbloggar