Omegapoint

2009-08-18

JavaOne 2009 keynote-reflektioner

Peter har redan skrivit om keynote-presentationen, men jag tänkte att det finns utrymme för ännu mer raljerande allmänt tyckande på "the internets", så här är lite av det jag funderade på när Jonathan Schwartz inledde JavaOne 2009.

Nyheter från 38:e breddgraden

Schwartz tal var inledande en övning att ge sponsorer och affärsrelationer lite uppmärksamhet. RIM visade inte särskilt imponerande javaprogram på Blackberry. En kille från börsen i Chicago berättade hur bra java går på deras Intel-maskiner(!) Och så min favorit: en tv från Samsung med "java i sig" där gränssnittet uppenbarligen körde java eftersom animationer var hackiga och det tog lång tid att starta apparaten. Med stolt stämma proklamerades det att tv:n "finns att köpa i Korea" (jag var inte sen med att med ett ironiskt flin retoriskt fråga Peter: "De menar väl Nordkorea?").

Kalkonaffär

Mycket underligare saker började sedan hända. I en bisats sa Jonathan något i stil med "... java 7, which we released today, ..." Jag trodde först jag hört fel, men när jag såg de mycket häpna ansiktsuttrycken på åhörarna kring mig, förstod jag att så inte var fallet. Efter talet fick vi reda på att det som menades var att de släppt en milestone-release av jdk 7.

Nästa märkliga nyhet var en applikationsaffär för java som Gosling kom upp på scenen och introducerade. Märkligt eftersom de varken verkade ha gjort en verklig implementation av en sådan affär eller (ännu märkligare) lyckats lösa de många och stora affärsmässiga besluten (vem ska ta betalt, hur ska pengar fördelas, ska applikationerna godkännas innan etc etc). Det affärsmässiga kunde man komma med tips på i ett forum på Suns webb. Wow liksom. Total kalkon i mina ögon.

Bizarroskalan: This one goes to eleven

Bland det märkligaste företagsskådespel jag upplevt kom i slutet av keynote-presentationen. Först kommer Scott McNealy (fd:a vd, numera styrelseordförande) ut och håller ett långt tacktal till Jonathan Schwarz där hans tid på Sun summeras. Schwarz ser otroligt obekväm ut, får en jättebukett blommor och fullkomligen springer av scenen. Det enda som saknades var att McNealy givit Jonathan ett rejält kalsongryck och knuffat honom på en betande ko. Jag var totalt övertygad om att jag bevittnat en publik avskedning av en vd (a first i företagshistorien?). Så var det inte, men det tog flera dagar innan jag kunde övertygas om detta och flera Sun anställda jag pratade med verkade också ha fått känslan av att Schwarz blivit given sin hatt.

McNealy drog sedan några tafatta och nervösa skämt om Larry Ellison och hans segelbåt. Larry kommer upp på scenen och efter lite inledande "kamratligt" och "hjärtligt" småprat (Hej Dramatens Elevskola), börjar McNealy steg för steg sakta lämna scenen baklänges. Lite som att han letade efter sin fallskärm och att det var dags att dra i snöret. Jag fick definitivt känslan av att man såg Sun upplösas framför våra ögon och att det nu var dags att lära sig pl/sql. Igen så skulle ju detta visa sig vara helt obefogat, men det var oavsett en fantastisk uppvisning som gjorde de cirka 20 000 närvarande javautvecklarna både nervösa och förvirrade.

Larry gör sitt bästa för att lugna alla att Oracle älskar java och att inget kommer förändra sig. Man får ju hoppas att de förändrar "affärsmodellen" där man låter bli att tjäna pengar? Och vipps är inledningen på JavaOne 2009 över. Uttrycket "dazed and confused" beskriver hur jag kände mig när jag vandrade ut i Moscone Center. Lustig post scriptum blev att direkt efter skulle Peter gå på Suns presentation av jdk 7. Detta var inställt ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om Omegapoint

Omegapoint AB är ledande rådgivare och experter inom Systemarkitektur, Säkerhet och IT-ledning.

Twitter uppdateringar

Omegapoints kvitterström:

    Andra Omegapointbloggar